Mașinile cu kilometrajul măsluit pot deveni istorie
Maşinile second hand cu kilometrajul dat înapoi ar putea să fie din ce în ce mai puține sau chiar să dispară de pe piaţă.
Acest lucru se va întâmpla dacă Parlamentul va aproba o propunere legislativă care stabileşte anumite prevederi referitoare la certificarea istoricului vehiculelor rutiere utilizate în România.
Mașinile cu kilometrajul „dat în spate” nu vor mai exista
„Astfel, Registrul Auto Român (RAR) va înfiinţa şi va gestiona registrul electronic privind evidenţa citirilor odometrelor autovehiculelor din România. Acest registru este constituit din informaţiile culese de RAR cu ocazia prestaţiilor efectuate direct asupra autovehiculelor şi cu ocazia supunerii autovehiculelor inspecţiei tehnice periodice în cadrul staţiilor autorizate de ITP. De asemenea, registrul va conţine informaţiile transmise RAR-ului de către operatorii economici autorizaţi care desfăşoară activităţi de reparaţii, întreţinere şi reglări funcţionale ale vehiculelor rutiere, precum şi activităţi de modificări constructive şi reconstrucţia vehiculelor rutiere”, arată iniţiatorii actului normativ în expunerea de motive.
Mai exact, orice service auto va fi obligat să transmit spre RAR informaţii legate de numărul de identificare/seria de şasiu şi valoarea indicaţiei odometrului din dotare pentru autovehiculul supus prestaţiei în cauză, indiferent de tipul acesteia.
Această informaţie va putea fi transmisă ulterior oricărui cetăţean care o solicită. În acest mod, un potenţial cumpărător de maşină second hand va putea afla dacă kilometrajul a fost dat înapoi şi dacă respectivul vehicul a suferit un accident mai grav, informaţie care este deja disponibilă la RAR.
De asemenea, proiectul mai prevede că orice înlocuire a odometrului unui vehicul cu un altul cu un kilometraj mai mic să fie considerată un act de fraudă.
„Punerea în circulaţie a autovehiculelor cu odometrul defect constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, se mai arată în actul normativ.